About Me

My photo
im just person trying to be an artist :)

Wednesday, March 30, 2011

perancangan 1

aloha! ok entry aku kali ni mestilah aku nk ckpmpe yg tajuk aku dah tulis tu kn. perancangan.
ptg td lah mase akutengah welding sculpture aku, tetibe aku aku terpikir 1 bnda, aku rase bnda ni aku nekad nk buat. taw x ape yg aku pikirkn. jeng jeng jeng! mestilah aku pikir nk jd artis jalanan,
berkarya ditepian jalanan. ouh, mesti korg pikir bnda ni sgt lame dan xfamous kn. kesah lah plak aku kn, aku skrg dah pikir aku ni adalah penseni dan penkarya, jiwa seni dah mule perlahan2 meresap ke jiwa aku.

knp aku pilih nk jd artis jalanan dulu, sebab aku nk mula dr bawah. mane ada org yg nk terus nk jd terkenal,terus ada kt atas kn. eyh tipu, mesti ar ramai. tp bg aku ape2 yg kita buat bia dr bawah dulu, aku nk susah2 dulu, nk crik pengalaman dulu, org kata lg byk pengalaman lg hebat. so 1 day aku bercita2 nk jd org yg hebat(mampu xmapu aku cube dulu!)

ok. dipendekkan ceritalah kan. aku mmg nk buat tp lambat lg, then aku pkir mestilah aku mcm takot nk buat sorg2, so maghrib td aku im lah member aku ni (fb dy 'amran imtiyaz')..aku xkp lah.

z:'wey,aku ada 1 idea ni,mmg gila skit pn,xtaw lah kalo ko nk join ke x'.
flop(mbr aku ni name dy imron tp aku pgl dy flop): 'ape dy, citer je lah'.
z:aku kata'aku igt kn, nti abis diploma aku ada coti 4bln kn, aku igt nk jd artis jalanan lah, ko nk join x?'.
flop:'serius ke wey,huish,mmg lah aku nk,tp kt mane kiter nk buat'

so aku pn pikir sejenak then aku pn mati kutu

z:'tu yg menjadi masalah tu, aku xtaw, ko ada x mane2 port yg ko taw x?
flop:'kt bandar jb ni ade,ade org wt gak, tp brader ni wt potret,aku ada 1 idea nk wt kelainan,tp aku xder geng'
z:'ape idea ko?kongsilah wey'
flop:'aku nk buat karikatur,sebab ade org penah mintak brader ni buat karikatur,tp mslhnye brader ni xbuat karikatur.'

dlm hati aku,terbaiklah, mmg aku pn buat karikatur kn. sng skit lah mcm ni.

z:'boleh jugak, aku pn lukis karikatur.'
flop:' charee ar! mcm ni boleh lah jd'

dipendekkn cerita,so perancangan aku dah jd perancangan kami. so skrg aku tggl tgu lg 1 sem, dlm lg 1 sem tu aku nk kne asah skill karikatur aku lah. flop pn tgah xder keje pape, so orait lah kn. xsangka aku dah berpikir nk merantau ke jb sendiri utk menambah pengalaman aku, hope jd lah. so skrg aku tggl nk ckp dgn parents aku mintax izin dorg nk berkarya kt jb nti. pape pn aku mesti mencube demi pengalaman aku.doakan aku berjaya. sekian

:)

painting part6 (part 4)

meet the painting n the painter :)






Tuesday, March 29, 2011

painting part6 (part 3)

ok utk entry kali ni aku tunjuk work progress aku
ni kali ketiga aku sentuh kanvas aku
dan aku mampu siapkn byk ni jew.
utk tgok yg sblum ni tgok yg painting part6 (part 1) & painting part6 (part 2)
ko taw aku nk buat painting ni
mesti lah kawan2 aku sume dok ckp
wey lec kata xpyh buat byk sgt, sbb nti kalo x lec xnk progress tu
kalo x lec xdpt nk komen sok
sok kn sesi kritik
pastu ada yg ckp lg,
jihan dah lah tu xpyh buat lg
dah byk dah tu ko buat tu,
ceh, ayat xnk aku siap byk sbb tkot lec mrh ar tu
kn painting dorg xsiap byk lg mcm aku
tu yg dorg pujuk aku jgn buat byk
hahahaha
last2 aku pasang mp3 pastu buat2 xdgr then buat jew
sampai 1 tahap mls aku dah dtg bru aku bnti
hahahah
mmg berhalangan sungguh aku wt keje mlm ni



Sunday, March 27, 2011

plague of hapiness - malam


C Em
malam ini kunyanyikan
F
sebuah lagu lama
G
yang terbuku dalam listaku
C
hilang daya
Em
hilang mata
F
inginku luahkan segalanya
G
agar engkau sedar semalam

Em Am
c/o..aku hanya meminta-minta
F
secebis harapan
G
semangat di masa hadapan wowuowooooo......


C
malam ini
Em
tak terhenti
F
tiada nafas lagi
G
melunaskan segala janjiku
C
aku pinta
Em
kau berserah
F G
moga penghujung cita-cita kita tak terdampar semalam

plague of hapiness - Konspirasi

Konspirasi dizaman ini,
Mudah hilang mudah lengkap,
Tetap berkunjung lagi,
Kita songlap kita tentang,
Tetap ia x henti,
Namun kita tetap juga menuding hari,
Kerna, warna hati kian gelap ditutup benci,
Busuk mulut bawak dendam hasutan api,
Kenapa kita laung kita genggam sebuah uniti?
Tapi hakikatnya kita tetap berpecah lagi,

Wooohhhh, kenapa kita tetap berpecah lagi?
Wooohhhh, kenapa kita tetap berpecah lagi?
Wooohhhh, kenapa kita tetap berpecah lagi?
wooohhhh, kenapa kita tetap berpecah lagi?

Konspirasi dizaman ini,
Bawak seribu jawapan yang sukar dierti,
Dwibahasa orang ternama tersisip rapi
Baik buruknya nampak berapi2?
Warna hati kian gelap ditutup benci,
Busuk mulut bawak dendam hasutan api,
Kenapa kita laung kita genggam sebuah uniti?
Tapi hakikatnya kita tetap berpecah lagi,

Wooohhhh, kenapa kita tetap berpecah lagi?
Wooohhhh, kenapa kita tetap berpecah lagi?
Wooohhhh, kenapa kita tetap berpecah lagi?
Wooohhhh, kenapa kita tetap berpecah lagi?

Konspirasi dizaman ini,
Mudah hilang mudah lengkap,
Tetap berkunjung lagi,
Kita songlap kita tentang,
Ia x henti,
Namun kita tetap juga menuding hari,
Kerna, warna hati kian gelap ditutup benci,
Busuk mulut bawak dendam hasutan api,
Kenapa kita laung kita genggam sebuah uniti,
Hakikatnya kita tetap berpecah lagi,

Wooohhhh, kenapa kita tetap berpecah lagi?
Wooohhhh, kenapa kita tetap berpecah lagi?
Wooohhhh, kenapa kita tetap berpecah lagi?
Wooohhhh, kenapa kita tetap berpecah lagi?

plague of hapiness - Kawan


Aku memang tak reti
Tunjuk Engkau menari
Tapi Engkau tak usah henti
Pandai tak kan datang berlari
Mimpi aku tak semua indah
Rakan semangat janganlah pudar
Hidup memang banyak kerenah
Cerewet hidup akan susah

Janganlah berundur
Ini bukanlah masanya
Tak kuasa aku
Menghadapi ini semuanya
Sendirian begini
Tak mampu berdiri tinggi
Tanpa mu disisi
Wahai kawan

Satu lagi nak pesan
Busuk hati janganlah simpan
Nasihat untuk rakan dan taulan
Simpan semua jadi panduan
Sudah 24 tahun
Ilmu didada aku susun
Kalau berkat tak datang turun
Sampah sarap datang berduyun

Saturday, March 26, 2011

Tips Untuk Tidak Mudah Lupa

aku td saje2 je lah kn bukak google then carik pasal ni. ye ar aku ni pn slalu ada masalah nk menghafal,sering kali lupe. walaupun dlm usia muda aku ni dah ada masalah mudah lupe, mungkin tips yg aku bg ni berguna. sama2 kita amalkn, aku nk amalkn then berkongsi dgn org lain.


Tips Untuk Tidak Mudah Lupa atau Hilang Ingatan

  • Kurangkan makan bawang besar
  • Kurangkan makan berempah
  • Kurangkan makan ketumbar kering
  • Kurangkan menonton hiburan
  • Kurangkan membaca majalah hiburan
  • Kurangkan ketawa yang panjang atau terbahak-bahak
  • Kurangkan minuman air sejuk, minuman dalam tin
  • Kurangkan makan organ dalaman ayam
  • Jangan makan kepala ikan
  • Jangan minum air yang ada semut
  • Jangan tidur selepas subuh
  • Jangan tidur selepas asar
  • Jangan tidur selepas makan
  • Jangan makan terlalu kenyang
  • Jangan makan berat selepas jam 9.00 malam
  • Jangan menyapu rumah pada waktu malam
  • Jangan makan yang masam-masam berlebihan
  • Jangan dicampur makan laut dan darat dalam satu hidangan
  • Jangan minum susu selepas memakan daging atau ayam

Itu perkara-perkara yang perlu dikurangkan dan dielakkan untuk menguatkan ingatan kita, baiklah jom lihat pula perkara-perkara yang perlu diamalkan dalam mengekatkan ingatan kita pula.

Perkara Yang Perlu Diamalkan Untuk Tidak Lupa Ingatan

  • Selalu makan buah manisan seperti kurma dan lain-lain
  • Selalu makan makanan yang panas-panas
  • Selalu memakan kekacang seperti kacang soya, badam dan lain-lain
  • Selalu minum air masak
  • Selalu makan ulam-ulam
  • Selalu mengamalkan pandangan hijau
  • Selalu bersenam
  • Selau menggunakan imajenasi otak
  • Banyakkan memakan makanan berasaskan gandum atau soya
  • Banyakkan aktiviti berkhemah di hutan atau pantai yang mempunyai pokok kerana disitulah terdapat banyak ion-ion negetif dan cahaya matahari infra merah terutama pada waktu pagi yang amat diperlukan oleh tubuh badan, kerana hanya kawasan seperti ini sahaja yang mempunyai peratus yang cukup untuk kegunaan kita seharian berbanding dalam bangunan batu ianya terlalu sedikit
  • Jangan ego
  • Jangan dengki pada orang lain
  • Jangan makan dari sumber yang tidak halal
  • Jangan memberi anak makan makanan dari sumber yang tidak halal
  • Jangan makan makanan yang ada pewarna
  • Jangan makan makanan yang ada pengawet
  • Jangan mengunakan minyak masak lebih dari 2 kali
  • Jangan mandi selepas 9.00 malam

Thursday, March 24, 2011

>>

it's hard to understand people around us
even we try our best to understand them
they always say
"u dont understand my feeling, what i thru!!"
such a painfull when we hear thats word
but must not give up
we must always stand beside them
give a support
dont care bout what people say,them say
just make sure that everything will be okay.

painting part6 (part 2)




Monday, March 21, 2011

painting part6 (part 1)

oke entry kali ni aku nk tunjuk progress utk subjek painting aku
walaupn aku buat lmbt(mmg lmbt pn)
hahaha org lain sume dah boleh kata 50% dah siap
aku plak, biase lah mengutamakan kerja yg lain dulu
walaupun aku gerak lambat tp aku xtaw lah,
aku slalu siap cpt doe kalo bab wt painting ni
adakah ini kelebihan aku??(hektuikolahkelebihankonon)
well, painting ni aku bru gerak kn
dan utk mlm ni aku buat amik masa dlm 2 jam
baru lah dpt rupa ni (sila lihat gambar dibawah)
aku boleh kata baru buat dlm 20% lah
nk taw x ape rahsia aku dlm membuat painting ni(ajaransesataku)
hahaaha sbnarnya aku xdr rahsia pn,
aku kalo buat painting biasa main tarah jew atas kanvas
amik kaler campak3, campur warna pn atas kanvas jew
gangster kn aku.
hahahahaha
kalo mcm org lain nk bancuh dulu kaler baru sapu kt kanvas
tp stail aku maen colet pastu kaler jew sembarang
dapat lah jugak rupa dy. hahahaha
ok lah aku xnk ckp panjang lg,
bnda xsiap lg
da siap nti boleh cerita panjang berjela xder masalah lah
hahahha
gambar dibawah ni lah hasil kerja aku yg baru 2jam
yg start dr kul 9pm sampai kul 11pm.
lupe aku nk cakap,
media yg aku guna atas kanvas ni adalah cat minyak
atau org putih slalu ckp oil paint yeah.
sekian :)


Thursday, March 17, 2011

lelaki besi










Tuesday, March 15, 2011

sketch with progress

1

2

3

4

5

6

7
final

mechanical pencil, eraser, pen, marker, sketch book

Monday, March 14, 2011

character of mine.....maybe

Suka berbual.
Suka orang yang sayang padanya.
Suka ambil jln tengah.
Sangat menawan & sopan santun.
Kecantikan luar & dalam.
Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
Sentiasa berkawan.
Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
Cepat marah.
Macam pentingkan diri sendiri.
Tidak menolong orang kecuali diminta.
Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
Tidak suka terima pandangan orang lain.
Emosi yang mudah terusik.
Suka berangan & pandai bercakap.
Emosi yang kelam kabut.
Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
Suka melancong, bidang sastera & seni.
Pengasih, penyayang & lemah lembut.
Romantik dalam percintaan.
Mudah terusik hati & cemburu.
Ambil berat tentang orang lain.
Suka kegiatan luar.
orang yang adil.
Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
Mudah patah semangat.

cicak kurus tshirt design

ini adalah design yg aku buat untuk baju aku






Sunday, March 6, 2011

akibat bosan ini jadi nya







Wednesday, March 2, 2011

datang dan pergi


ni lah tempat2 yg tlh memberi aku seribu makna
dan pelbagai cerita juga memori sepanjang 15 tahun ni.
"datang dan pergi"


Universiti Teknologi Mara (UiTM) Perak (2008-2011)

Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Medan (2006-2007)

Sekolah Menengah Kbangsaan Sri Gading (2003-2005)

Sekolah Kebangsaan Sejagong (1996-2002)