About Me

My photo
im just person trying to be an artist :)

Sunday, December 5, 2010

v e s p a h i t a m

the suspect a.k.a - vespa hitam

gagahkan diri bangun sendiri
mengukir harapan selagi tak mati
hidup dikota bukan dirimba
bersandar lupa bukan alasan

kemudi sebaiknya hala tujumu
walau buruh status dibahu
jangan terburu mengejar impian
silap langkah tinggal angan-angan

vespa hitam
gelap malam. .
vespa hitam
\gelap malam. . .

Tuesday, November 30, 2010

apa yg korang pikir pasal seni warisan??

apa yg korang pikir pasal seni warisan??

Answer here

Saturday, November 27, 2010

s u a t u m a s a

oi! konyol - suatu masa lirik

meraba dalam kegelapan
tiada arah tujuan
itulah kami disuatu masa
enggan mendengar kata sesiapa
masa beredar dunia berubah
tp hati tetap sama

harimau mati meninggalkan belang
manusia mati meninggalkan nama
itulah pepatah orang lama
menyuruh kita berjasa
ayuh semua
kita fikirkan masa depan kita

suatu masa nanti kami berjanji
kami pastikan impian kami realiti
dimana bumi dipijak
disitu langit kami junjung

akan kami kotakan
impian kami
biar semua
membuka mata
yang dulu memandang hina
pd cara hidup kami yang tidak menentu
akan kami buktikan
disuatu masa

Thursday, November 18, 2010

h a d i a h u n t u k m a k


10/11
untuk hari jadi mak yang ke 42
hanya lukisan potret ni jew yg mampu aku bg
lukisan potret yg aku lukis sendiri
untuk mak
aku xada duit byk
aku xmampu nk belikan mak hadiah mahal2
selamat ari jd mak!

Saturday, November 13, 2010

d e w a s a ? ?

"BERDIKARI adalah langkah-langkah menjadi DEWASA. Adakah KESEORANGAN juga langkah-langkah menjadi DEWASA??"

cicakkurus

Thursday, November 11, 2010

h a h a h a

kalau anda berani tekan lah link kt bawah ni

Monday, November 8, 2010

B A H A G I A . . .


Ni adalah cerita filem pendek budak2 foto sem5
dan knp aku nk citer pasal ni?
sebab aku pn berlakon dlm filem pendek dorg lah
hahaha
tp kn watak aku sebenarnyer sbg tukang kasut jew
yg pnting aku dpt berlakon(walaupun scene aku cume ciput jew)
hohoi kawan2 banggalah member korg ni da pdi berlakon
haha
ok2
taw x time tgah shooting penggambaran ni pew yg plg kesian
si Mawar tu lah kne berlakon jd org gila
da lah kne pki baju buruk ntah pape
pastu muke kne mekap da mcm pew
dah tu kene jalan kt kaki lima tu
jauh plak tu jalan
time jalan tu kn ada pakcik cina jerit mase tgah shooting
"woi! org gila!"
hahaha
kesian doe si Mawar tu
tp pew ley wt
da watak dy kne wt cmtu kn
aku plak scene aku sng jew
just dtg kemas brg2 nk start kdi
pastu bakar rokok
gosok2 kasut,isap rokok
kemas2 nk balik
pastu dah
dialog aku pn pendek jew
"tu lah Bahagia,kesiankn dy"(tgok muke customer pastu geleng2kn kepala wt muke kesiankn)
simple giler
tp pnt dy mcm haram
mase nk wt scene aku tu ntah bpew byk dah rokok abis
sbb ada scene pki rokok kn ada yg xjd
so biler xjd kne ulang2 dan ulang
hahahaha
kt bawah ni ada sikit gambaq time shooting tu..haha








*thanks kt korg yg sudi amik aku jd pelakon
*thanks kt korg jugak sebab blanje aku sekotak rokok,baju singlet pagoda ng kasut rm6.50..haha
*seronok berlakon dgn korg

Wednesday, November 3, 2010

Animation AKU!!!

*ni cover DVD utk projek animation aku

video

Sumpah aku puas atilah utk percubaan pertama aku dlm animation ni.
walaupun ada scene yg aku xsmpat nk buat
tu yg aku terpaksa panjangkn scene berlari tu
tp pe pn aku puas ati lah,tp xbpew nk puas sgt pn
sbb animation aku wt xbpew nk smooth sgt
byk lg kekurangan
tp not bad lah utk percubaan pertama aku
ni sbnarnye projek utk subject TIME BASED fine art
ktorg blaja bnda asas jew
kne wt pki Adobe Photoshop
mulenyer aku wt bnda ni mmg byk lah aku sumpah seranah bnda ni
tp last2 bnda ni dpt gak cool down aku
lpas tgok hasilnyer
lpas ni aku nk try wt lg baik dr ni
aku rase cita2 aku nk jd animator mcm da makin dkt lpas wt menatang ni
rase confident tu da makin adalah
aku wt menatang ni kan bkn pki photoshop jew
aku ada gak pki Adobe Ilustrator
utk tracing karakter2 tu
mcm background utk animation aku tu aku maen tarah jew kt photoshop
amik brush kaler2 mcm tu jew
plg pyh nk wt dlm animation aku ni part daun jatuh tu
mmg pki byk giler frame walaupn part daun jatuh tu kejap giler
tp yg part tu lah yg aku plg byk dpt pujian
hehehe
sebab part yg tu kn nk kne pki byk frame
so mmg susah lah
mcm karakter ni kn npe aku wt karakter mcm tu sbb pe taw
sbb lgu yg aku plh ni kn mcm org yg tgah sronok bercinta
pastu aku gambarkn mcm bnda ni mcm sweet,comel lah
tu yg aku wt karakter tu jd mcm ala2 comel gitu lah haha
utk lagu tu kn
knp aku plh lagu tu
sbb aku suka lah
ntah mcm mane tetibe aku ley suke lgu2 mcm tu
mgkn sbb sjak aku dgn ijan aku ni kot
ngeee :))
utk warna dlm animasi aku ni aku plh warna2 yg lbh kurang mcm sweet2 lah
warna2 yg terang dan jelas yee
ada warna panas
n ada yg warna sejuk tp still npk terang
errrr
tu jew kot

Friday, October 22, 2010

lukis2 budak!!!!

lg skali aku wt teknik yg sama tp karakter yg laen skit..

karakter experiment

Cubaan aku yg kali ke????
ke berape ntah?aku xigt...
yg penting aku cube
first aku sketch karakter atas kertas
then da ok aku inking(simple jew)
pastu scan masukkn dlm laptop
gambaq mcm yg xberkaler kt atas tu
pastu aku try laa kaler pki photoshop
dpt ar gak aku kaler
mmg agak leceh gak
lg2 aku cume gune laptop jew
xder pki mouse plak tu
haha tu namenyer sentuhan ajaib zihan
haha
bayangkn lah kalo aku da ada tablet
(papan yg khas tuk lukis digital ni)
mesti aku ley wt lg gempak dr ni ar
xpew2
rilex dulu
nti2 ley bli ar menatang tu
yg ntg skrg aku cube tingkatkn lg bakat aku
(ayat nk poyo jew haha)
chaiyok lah jihan
berusaha
'KEEP MOVING FORWARD!'


*aku ada letak lambang cicak kurus kt situ yee..hehehe
sy sayang kamu lah ijan

Wednesday, October 13, 2010

siLembaB



Painting...painting...painting.....
knp tetibe aku terasa painting ni sgt susah yee
mcm sem sblum2 ni aku merasa kurang susah
tp sem ni aku terasa *ouh seksanyer nk buat painting
budak2 lain sume da start 2 mgu lpas da
tp aku masih terkedek2 gembo2
baru start mlm smlm
giler kn aku ni
org lain punyer painting sume da lbh kurang 80% siap
aku 40% pn blum tentu smpai
mmg sgt giler aku ni
sume gara2 demam yg melarat-sarat tuh
*damn demam! F*** u lah demam
kalo x painting aku da nk siap da
sem lpas kalo ikot kn aku da siap 2 mgu awal dah
sem ni lpas 2mgu bru nk buat
sgt giler lah (giler lg aku ckp...mgkin aku mmg da giler lah)
pergghhh....
deadline sudah dekat pula...
adakah aku mampu siapkan sblum deadline????
tiada sape yg taw..
kiter wait n see...
ahhha

*lihat lakonan sy nk amik pic ni..ahaha
sy npk sgt garang kn berbaju merah...awww!
apron sy xnpk kah???kalo npk pasti kelihatan sgt comel...
lalalalalala

Friday, October 8, 2010

PELIK KEW???



sketches ni sbnarnyer aku da buat 2mgu lpas dah..
cume xder mase jew nk touch up
biler ada mase huh abes aku kaler sume karakter ni
tp aku wt karakter ni ckit2 ar
sbb aku buat mase dlm kelas
biler bosan xphm pew yg diajar kt kelas
aku wt kpala sdri conteng2 atas kertas
aku sketch pki pen terus
aku lukis bnda ni spontan jew


*ni ar gambaq yg aku lukis
lukisan bodo2 jew

*ni gambaq lpas aku letak kaler
menggunakan Adobe Photoshop CS3 saja
kesemuanya gunekan brush saja
dan byk warna kulit saja sumenye
sbb ni sgt simple
tp amik mase 1 ari gak ar aku kaler
biaselah budak amatur mcm aku ni mne ar hebat sgt kn

*p/s: -thanks to thakek sebab bg aku gune scanner ko
-thanks to bdk grafik,kalo aku xtgok korg gune bnda ni msti aku xtaw gune bnda pooshop tu
-thanks to lecturer sy sebab ajaq sy mcm mane nk gunekn kaler dgn btol..ngee

Thursday, October 7, 2010

Sampai sekarang aku xtaw nk ltak tajuk pew kt lagu ni???

video

*lirik

pernahkah kau merasa
betapa tergurisnya
hati ini

setiap detik memikirkanmu
aku menitiskan
air mataku
mengenangkanmu

ku terhimpit
rasa kekosongan
semenjak kau
melupakanku huuu

perit rasa sakitnya jiwa
terhiris bagai sembilu
menusuk didadaku
andai ku pergi dulu
ku hanya ingin kau mengerti luahan hati ini

kaulah yang satu didalam seribu
andai nafasku terhenti
ingatlah diriku dalam doamu
ku amat
mencintaimu

oh betapa indahnya
hidupku jika dapat memiliki
tapi sayang semua itu
hanya khayalan

ku terhimpit
rasa kekosongan
semenjak kau
melupakanku huuu

perit rasa sakitnya jiwa
terhiris bagai sembilu
menusuk didadaku
andai ku pergi dulu
ku hanya ingin kau mengerti luahan hati ini

kaulah yang satu didalam seribu
andai nafasku terhenti
ingatlah diriku dalam doamu
ku amat
mencintaimu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

perit rasa sakitnya jiwa
terhiris bagai sembilu
menusuk didadaku
andai ku pergi dulu
ku hanya ingin kau mengerti luahan hati ini

kaulah yang satu didalam seribu
andai nafasku terhenti
ingatlah diriku dalam doamu
ku amat
mencintaimu

kaulah yang satu didalam seribu
andai nafasku terhenti
ingatlah diriku dalam doamu
ku amat
mencintaimu

*p/s:-lagu ni tlh dicipta setaun yg lpas yee...
-video senget sbb rekod spontan saja n xder persediaan ape2..
-saya malu nk tnjukkn muke biler nyanyi..hahaha

Sunday, October 3, 2010

minyak minyak cat

aku xnk ckp byk
ni painting aku utk part4
oil on canvas
gambaq ni aku amik kt kuala sepetang
tu jew
:)

watercolourist ahaa

watercolour
gambaq ni sbnarnyer second projek aku
utk subjek painting mase part3
utk time ni kn lec suh tekankn penggunaak warna utk npk ruang
penggunaan warna bg npk bntuk dan juga ruang lg
n so on lah
mule2 aku mcm xconfident nk maen waterkaler ats watercolour paper yg besa ni
tp last2 siap gak
wlaupn lec kata xsiap agy sbnarnyer ni
tp aku dulik ape
jnji aku buat
kn kn kn
haha
mmg theme utk part 3 buah jew la
bnda ni sng nk lukis
xgerak2
bygkn kalo lukis gambaq kucing kew,orang kew
kompom pyh lah
pape pn
ni lah artwork aku yg aku plg puas hati
ngeee " )

CAA part 2


work utk subjek CAA part 2 aku

ni work second projek
ktorg kne wt gambaq muke sdri
da ar pki powerpoint jew
pastu kne edit pki kotak2 kecik dgn wrna2 susun byk2
smpi npk rupa
aku wt maen bedal ni
berat giler smpi bpew kali laptop aku hang sebabkn bnda ni jew
tp nsb baik last2 siap
(wlaupn xsmpurna)
hahaha
yg xley bla nye
aku wt gambaq aku jd mcm 'niger' da
mcm negro pn ada
mcm india mane sesat pn ada
hahahahaha
hebat kn sy


ni first projek ktorg
ktorg kne wt cover magazine
merujukkn magazine yg ktorg ada
ktorg kne wt cover magazine ni pki powerpoint jew
huh
mmg leceh la
da kne susun gambaq
pastu nk susun tulisan2 tu lg
nk kne plh wrna2 yg bersesuaian dgn theme plhan sdri lg
tp yg pntg aku puas ati
sbb aku gune gambaq aku sdri
giler xley bla aku ni kn
syok sdri
budget artis lah kn
hahahaha

Expression

work aku yg ni mmg sgt berkaler
tp yg bestnyer kn bg aku
aku mengaler xpki berus,tp just gunekan jari jemari magic aku ni
hahadgn mnggunakan jari aku celup jari aku kt poster kaler
pastu mulelah meng'expression jiwa aku
jari jemari bergerak mengikut alunan j
iwa seni aku
aku buat ape yg terlintas kt kpala aku jew
xbyk pkir aku trus mencurahkn segala yg ada
dan terhasillah ni

LET GO - Artwork yg ni aku menggunakan teknik yg mcm aku ckp kt atas td
npk mcm seram pn ada tp berwarna warni
pd mulenyer aku nk lukis gambaq org tu jew
yg tercabut muke dy
aku draw pencil n kaler pki berus
then aku merasa kepuasan tu mcm xade taw
so utk memuaskan nafsu aku dgn kaler ni aku tolak ketepi berus
gune jari2 aku celup kaler dan tarah2 atas kertas tu
dr meratakan.merenjis n mcm2 lg ar gaya aku buat dgn jari2 aku
dan akhirnya terhasillah bnda ni
mgkin xlawa
tp bg aku puas ati
wlaupun sbnarnye aku still xbpew nk puas lg
aku bley katakn puas la jugak

ATE APPLE - artwork yg aku lukis ni time tgh klaparan
n kebetulan plak time tu kt atas meja aku ada sebiji jew epal hijau
lpas tu aku tbayanglah kalo epal tu mempunyai perasaan lapar mcm aku
adakah dy seperti singa yg lapar
atau ular atau kucing atau ia mmg spesies epal yg taw mkn jugak
hahaha
mmg teruk daya imaginasi aku
tp dr imaginasi aku tulah aku wt artwork ni
teknik menggunakan jari celup kt poster kaler
pastu kaler kt atas sekeping kertas bersaiz B3


POTRET HITAM PUTIH


Art work ni aku buat mase aku sem 3 kt uitm (jul-nov 09)...
ni sebenarnye worK utk subjek drawing...
lukisan ni just menggunakan water colour on paper jew,...
n ni first time aku lukis potret yg bley dikatakn menjadi ar
npk ar jugak rupa org tu...
hehehe
sebenarnya lecturer aku suh study black n white
tp ntah aku tergerak plak nk wt gambaq potret
lec pn just kata 'ok lah'
xkesahlah pe pn reaksi semua org
yg pntg aku puas ati ng work aku sdri

POTRET ADIK SEDARA AKU MASE DY BABY LG

POTRET ADIK AKU
POTRET ABANG AKU
SELF-POTRAIT



GambAq2 ~:P

SajE Nk MengGatal UploAd2 GamBaq
HehEhE












Tuesday, August 31, 2010

~

".... Tuhanku, aku tidak layak untuk syurga mu, tetapi aku tidak pula sanggup menanggung seksa nerakamu, dari itu kurniakan la keampunan kpd ku, ampunkan la dosaku, sesungguhnya Engkau la yg pengampun dosa-dosa besar...."

Monday, August 30, 2010

errrrrr

"dr pengalaman terus ke ingatan,dr ingatan turun ke atas kertas,dr kertas terhasilnya lagu yg disertakan bersama bunyi petikan gitar"

ni lah petikan yg aku wt sdri..aku yg masih lg blajar bermain gitar...dlm sambil blajar tu aku cube utk wt lagu sdri...lagu aku yg xseberapa...lagu2 yg aku wt gunekn kord2 yg sgt sng n simple...sbb kord2 tu jew la yg aku pdi gune...maklumlah..aku pn blajar lg kn...so..mmg byk la klmahan yg nyata npk dgn jelas disitu...lagu2 yg aku wt byk merujuk kdp lagu2 org...so,mybe lgu2 aku tu ada mcm lgu org laen punyer...termasuk lah lirik tu skali...xheran la kn kalo org nk kata lgu2 aku tu ciplak org punyer kew..yg pntg aku ada mencube...cube utk wt lgu aku sdri...bkn sdp mane pn lgu aku tu...tambah2 lg dgn suara aku yg sumbang ni..mmg susah nk mnjadi lgu tu...yg ada ni pn aku maen bedal jew...jnji lagu tu ada muzik,ada lirik,ada suara yg menyanyi kn...

zihan - takkan ku lepaskan kau pergi

video

dr pengalaman terus ke ingatan,dr ingatan turun ke atas kertas,dr kertas terhasilnya lagu yg disertakan bersama bunyi petikan gitar

lirik:
ku tak kisah kau sembunyi dariku
kutahu kau tahu ku sayang padamu
tak ku kesah apa yg dikatakan
kerna ku takkan lepas tanganmu

*takkan ku lepaskan kau pergi
takkan ku ku ku ku lepaskan kau pergi
takkan ku lepaskan kau pergi
takkan ku ku ku ku lepaskan kau pergi

semua janji yang aku curahkan
kanku kotakan setiap satunya
kanku bawamu kedalam hati ku
untuk kau mendengar degupannya

ulang *

i dont care if u hiding from me
we both know that i love u
i dont give a damn bout they say
coz i won't let ur hand off me
all my promises that i splash
and u have my word for each of it
i'm gonna get u in my heart
for u to hear the beat

ulang *

zihan - terima kasih

video

dr pengalaman terus ke ingatan,dr ingatan turun ke atas kertas,dr kertas terhasilnya lagu yg disertakan bersama bunyi petikan gitar

lirik:
bilaku terjaga kuingati semula
tanpaku sedari senyuman terukir
segala cabaran sudah ditawan
dan sudah terbina impian kita

akhirnya sampai kita dipuncak impian
disitulah tempatnya matlamat kita
namun tiada yg akan kekal slamanya
semua itu hanyalah sementara

terima kasih teman semua
kubersyukur pd yg esa
kerna kita masih berdiri
sehingga hari ini
telah kita tunaikn semua
segala janji2 kita
tibalah masa untuk kita
bersama-sama
diri kita
untuk diri kita

terima kasih teman semua
untuk segala cerita
syukurku pada yg esa
atas semua saat bersama
telah kita tunaikn
segala janji2 kita
dan tibalah masanya
untuk kita
berpisah~

Friday, July 2, 2010

luka lama berdarah kembali~


hohoho...xsangka doe...tempat luka lama jugak yg berdarah balik...sebelum ni luka mase latihan silat...kne tumbuk mbr aku...xtaw td aku g tolong org2 kg nk bukak bangsal kne blik tmpt luka lama...kne ng besi padat plak tu..mase kne tu terdiam kejap aku...blur2 jew...baik2 ng ktawa2 ng bdk2 bujang(aku pn da jd bdk bujang jugak la) trus diam seribu bahasa....rase mcm jd tanggang pn ada...membatu kejap...mule2 aku xrase pape...pastu kpala aku trase mcm 'guling2 mcm tenggiling'(ayat shin cahan sambil wt aksi berguling2 dy)....1 bnda pn aku xpkir time tu...sampai la tetibe aku terase sesuatu bergerak diantara kening ng mata aku...skali tu darah ar ngalir menutupi mata aku..aku trus 'huish!,darah' sambil tgan aku ltak disekitar luka tu...mbr aku trus cpt2 g amik daun senduduk,pastu dy lumatkn..aku g basuh luka aku..pastu mbr aku ltk daun senduduk tu tutup luka aku...bru darah bnti kejap...pastu sambung blik ktawa2 n wt keje...hehehe

Thursday, June 24, 2010

Tak terduga

Mlm smlm aku tidur awal. xpnh2 aku tidur awal tetibe mlm tu terase mengantuk sgt.
aku rase xsdp ati jew. biler pg plak aku pn tbgun awal gak. slalunyer aku 'bangkong' sampi kul kul 11. tp ari ni sgt awal aku bgn.
lpas aku bekpas pg td aku ntah tetibe tgerak ati aku nk on9 pagi. aku pn on la laptop aku, biler da on aku bukak 'Goggle Chrome' aku mcm biase n bukak akaun 'Facebook' aku.
benda pertama yg aku tgok adalah status yg di'post' Zihan Nordin. kt status dy tu dy tulis "terkejut dgn berita kehilangn sahabat, rasanya seperti baru saje bergurau senda gelak ketawa bersama arwah. semoga arwah Nurliyana Surib ditempatkan dikalagn orang2 yg beramal soleh. Amin..=(=(".
aku yg terbaca tu tersentap kejap,tetibe terase sebak n tergamam seperti masa terhenti sekejap. punyer la aku terkejut. dlm ati aku kata "inalillah, bia betol ni dy da xder. bia betol"
lalu utk aku dptkn kpastian aku bukak la fb Nurliyana Surib. pe yg aku dpt ianya memang benar. sume org yg post status mereka sue ber'tag'kn name Nurliyana. kt situ gak aku dpt taw kmatiannya seawal pkul 1.30 pg. dan punce keatiannya adalah disebabkn kanser perut yg dihadapinya.
aku xsangka betul hari ni aku akan khilangan seorang lg kawan.
aku xdpt nk berbuat ape2 dan hnya mampu menyedekahkn al-Fatihah sahaja kepada insan yg bernama Nurliyana binti Surib. moga rohnya dicucuri rahmat dan insan tersebut ditempatkn dikalangan org2 yg beriman. Insya-Allah~


DIRIMU DALAM INGATAN
NURLIYANA SURIB

Wednesday, June 23, 2010

Freshie

Aku budak baru la...baru belajar wt menatang ni....
hehehe...pe pn ni blog aku...suke aku la kn nk tulis ape pon....
kn kn kn kn......